Biće mesa i za izvoz

Bez autora
Dec 20 2010

Srbija ima ogromne potencijale u stočarstvu i godišnje bi mogla da proizvede 14 miliona svinja, od čega bi oko osam miliona bili tržišni viškovi za izvoz. Izvoz mesa iz Srbije pre 20 godina iznosio je 763 miliona dolara, a stvaranjem boljih uslova u svinjogojstvu, godišnji izvoz mogao bi iznositi i dve milijarde evra. U Vojvodini postoje ogromne mogućnosti, jer su velike površine zemlje na raspolaganju. Starteško je pitanje da li je Srbiji potrebna proizvodnja 14 miliona svinja, što bi omogućilo da posao dobije više od 50.000 ljudi. Država bi mogla da stvori uslove da se tržišni viškovi kukuruza od oko dva miliona tona ne izvoze, već da se iskoriste za povećanje proizvodnje svinja, što bi dovelo i do veće zarade od izvoza poljoprivrednih proizvoda. U Srbiji se trenutno godišnje proizvodi oko četiri miliona svinja, a do poboljšanja uslova proizvodnje u svinjogojstvu moglo bi doći ako Vlada Srbije usvoji nekoliko uredbi koje bi se odnosile na period od 20 do 30 godina.

Biće mesa i za izvozSrbija ima ogromne potencijale u stočarstvu i godišnje bi mogla da proizvede 14 miliona svinja, od čega bi oko osam miliona bili tržišni viškovi za izvoz - izjavio je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Tihomir Vidović.

Vidović je u razgovoru sa novinarima koji prate agrarnu politiku rekao da je izvoz mesa iz Srbije pre 20 godina iznosio 763 miliona dolara, a stvaranjem boljih uslova u svinjogojstvu, godišnji izvoz mogao bi iznositi i dve milijarde evra.

- U Vojvodini postoje ogromne mogućnosti, jer su velike površine zemlje na raspolaganju. Starteško je pitanje da li je Srbiji potrebna proizvodnja 14 miliona svinja, što bi omogućilo da posao dobije više od 50.000 ljudi - rekao je Vidović.

Prema njegovim rečima, država bi mogla da stvori uslove da se tržišni viškovi kukuruza od oko dva miliona tona ne izvoze, već da se iskoriste za povećanje proizvodnje svinja, što bi dovelo i do veće zarade od izvoza poljoprivrednih proizvoda.

U Srbiji se trenutno godišnje proizvodi oko četiri miliona svinja, a Vidović smatra da bi do poboljšanja uslova proizvodnje u svinjogojstvu moglo doći ako Vlada Srbije usvoji nekoliko uredbi koje bi se odnosile na period od 20 do 30 godina.

Prema Vidovićevim rečima, jedna od najvažnijih jeste uredba o klasifikaciji mesa na liniji klanja, jer nijedna svinja nema isti procenat mesa. Neophodno je doneti i uredbe o stočnoj hrani, organizaciji selekcijske službe, centrima za veštačko osemenjavanje i uredbu o vakcinaciji na svinjsku kugu.

- Vrednost proizvodnje mogla bi biti izuzetno velika i teško bismo mogli naći oblast u kojoj se može zaposliti više ljudi, što direktno, što kroz razne vidove kooperacija. Centralna vlast to ne uspeva da sagleda - ocenio je Vidović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik